Wednesday, 14 October 2015

Proton Saga 2016

Selepas pelancaran Proton Iriz, ada berita yang berbunyi bahawa Proton akan mengeluarkan model baru Proton Saga, Persona dan Perdana pada tahun 2016.

Kalaulah Proton Saga atau Proton Persona carry over 100% design depan Iriz, interior pun ikut Iriz, design belakang mantap, kualiti material bagus, saya fikir Proton boleh jual. Carry over mana-mana part yang boleh daripada Iriz, cuma kali ni kereta bentuk sedan, tapi jangan sampai jadi bentuk dugong!! Boot space mahu ada at least 400L. 

Kalau tanya saya lah, Proton ni yang paling merisaukan ialah design belakang. Contoh, design belakang Preve. Apalah yang difikirkan sampai lampu jadi tinggi macam tu, lepas tu bentuk empat segi sahaja.

Dengan enjin baru (bukan lagi Campro membazir petrol) yang setakat ni saya baca-baca dari komen owner Iriz sendiri dalam Facebook, ramai yang agak berpuas hati dengan fuel consumption. Jadi saya fikir Proton telah selesai salah satu daripada beberapa masalah typical Proton, iaitu berkenaan fuel consumption.

Yang still tak ok, dalam hal transmission. CVT bising, transmisi manual pula gear feel tak cukup sporty. 

Kesimpulan
1. Exterior dan interior boleh carry over dari Iriz (jimat kos production). Tapi design belakang jangan 'hampeh', atau separuh siap, macam belakang Preve. Lebih baik design 'selamat' daripada kreatif tak menjadi.

2. Enjin baru yang jimat minyak dan cukup berkuasa untuk pemanduan harian. 

3. Handling Proton tak payah komen lah.

4. Transmisi mesti improve lagi. Mesti sangat-sangat! CVT bising.

advertlets

nuffnang